Manipulativne i istraživačke aktivnosti



Cesta od ljepljive trake - Vole li vaša djeca autiće i kamiončiće, onda je ovo odlična ideja za njih. Iskoristite izolacijsku traku i bez straha oblijepite pod u obliku ceste. Mnogo zavoja udesno i ulijevo, kružni tok i parkiralište- pustite mašti na volju sve dok vam ne ponestane trake. Organizirajte utrku ili mirnu vožnju dnevnim boravkom.


Papirnati tuneli - Skupite li dovoljno rola od papira možete stvoriti brzinsku didaktičku igračku. Okomito ih zalijepite na zid tako da dobijete nekoliko dužih cijevi koje ćete sve usmjeriti prema posudici na podu. Dijete može koristiti manju lopticu koju će spuštati niz papirnate tunele. Umjesto rola od papira mogu se koristiti i plastične boce.

Izrada duge - Za početak, izrežite od većeg komada kartona oblik duge i olovkom iscrtajte 6 ili 7 otprilike jednakih traka. Ispunite ih različitim bojama karakterističnima za dugu, a ako je vaše dijete dovoljno vješto, dajte mu kist u ruke i neka boji zajedno s vama. Ostavite nekoliko minuta da se osuši, a za to vrijeme pripremite kolaž. Od papira i svih ostalih materijala koje možete pronaći u kući izrežite manje kvadratiće, krugove, trokute ili oblike slova i brojki. Boje koje pripremate moraju odgovarati bojama kojima ste obojili dugu na kartonu. Razvrstajte kolaž u različite posudice prema bojama. Ako imate starije dijete, kolaž možete ostaviti pomiješan što će konačan zadatak učiniti malo težim. Nakon što su se boje osušile, zajedno s djetetom lijepite komadić po komadić na odgovarajuću traku dugine boje.

Slaganje oblika - Na papire nacrtajte različite forme poput ove i pozovite dijete da drvenim bojicama istih boja prati i ponovi vašu formu. Ako je dijete mlađe ili mu je vaša forma previše izazovna, napravite osnovne oblike – kvadrat, pravokutnik, trokut. Krenite otpočetka i pokušajte sa sve težim formama.
Oblici i forme se mogu slagati i pomponima, kockama…

Šarena riža - Trebat će vam kilogram najjeftinije riže sitnog zrna i prehrambene boje. Razdijelite rižu u vrećice za zaleđivanje. U svaku vrećicu dodajte nekoliko kapi prehrambene boje, onoliko koliko treba da se svako zrno oboji. Protresite vrećicu i žlicom miješajte sve dok se boja sasvim ne rasporedi. Kada ste obojili skupine riže u različite boje, upalite pećnicu na najnižu temperaturu (30 stupnjeva). Svaku skupinu riže posebno rastresite na pleh i ubacite u pećnicu na oko sedam minuta. Kada je sve suho, pomiješajte skupine i dobit ćete veselu, šarenu rižu koja je osnova za mnoge aktivnosti.

Pranje igračaka - Napunite kadu s malo vode, dodajte malo sapunice i pitajte svog mališana da 'opere' svoje plastične igračke sa spužvicom ili komadom tkanine. Pripremite i ručnik kako bi se igračke mogle dobro osušiti. Korisno, a zabavno!

Izrada kristala - U čašu vode dodajte dvije žlice soli, a preko otvora čaše stavite grančicu (ili olovku) s koje će visjeti konac umočen u vodu. Za nekoliko dana nastat će pravi kristali, a dijete može svakodnevno promatrati promjene.

Sadnja - Još jedna zanimacija uz koju djeca mogu učiti je sađenje sjemenke (npr. graha ili graška) u prozirnu plastičnu posudicu. Tako će se u nekoliko dana početi razvijati korijene i listovi, a dijete će moći voditi brigu o biljci i promatrati sve promjene.

Koncert - Od nekoliko čaša ili boca ispunjenih vodom možete napraviti pravi mali koncert. Svaka od staklenih čaša ili boca proizvodit će drugačiji zvuk.

Aktivnosti s balončićima - Aktivnosti s balončićima od sapunice uvijek mogu biti vrlo zabavna za djecu, ali isto tako vrlo korisne za razvoj djeteta. Balončiće od sapunice pravimo umakanjem izrađene omčice u tekućinu za pravljenje balona koje se mogu izraditi na nekoliko načina. Umakanjem omčice u tekućinu, na omčicu se uhvati opna od tekućine i kad puhnemo u nju, zrak oblikuje opnu u balončić koji se odvoji od omčice i poleti. Omčice možemo samostalno izraditi od tanke žice koju savijemo na sredini oblikujući okrugli, duguljasti, srcoliki ili drugi oblik. Krajeve žice upletemo kako bi poslužili kao držak.
Tekućinu za pravljenje balončića možemo napraviti na nekoliko načina:
- 4 lončića vode, 8 žličica tekućeg deterdženta i 12 žličica glicerina
- Lončić hladne vode, lončić tekućeg deterdženta i žličica kuhinjskog ulja
- Pola lončića hladne vode, četvrt lončića tekućeg deterdženta i žlica šećera
Balončići od sapunice mogu nam poslužiti i u likovnim aktivnostima slikanjem balončićima od sapunice.
MATERIJAL: boje za hranu ili tempere, tekućina za pravljenje balončića, slamka, papir, posuda veličine papira, voda . Dno posude prekrijte slojem tekućine za pravljenje balončića debljine 1 cm te u nju umiješajte boju. Slamku uronite u tekućinu te pušite sve dok cijela posuda ne bude ispunjena balončićima. Na balončiće položite papir i lagano pritisnite. Skinite, zatim, papir i ostavite ga da se suši, sa slikom prema gore. Na papiru bi trebali ostati tragovi kružića i rasprsle boje od puknutih balončića. Osušeni papir može se ponovno obojati balončićima druge boje.

Čarobni slime (ljigavac) - za izradu čarobnog slima potrebno je: tekuće ljepilo, persil tekući deterdžent, posuda za miješanje i žlica. U 220 ml ljepila stavimo čep i pol persila prvo miješamo žlicom, a kako smjesa postaje kompaktna počnemo mijesiti rukama, možemo dodati još malo persila kako nam se slime ne bi lijepio za ruke. Nastavite mijesiti dok ne dobijete podatnu i kompaktnu smjesu koja se ne lijepi, ali se lijepo razvlači i modelira. U gotovu smjesu možemo dodati šljokice, perlice, zvjezdice ma mašti na volju i uživajte…

Kućni pješčanik - U veću posudu stavimo pola kilograma griza, šljokice, kamenčiće, perlice, nekoliko posuda (ne pretjerivati, radije ih mijenjati ili dodavati), čašica, bočica različite veličine i žlice ili hvataljke (pincete) ovisno o cilju igre (punjenje posudica ili sortiranje i prebiranje većih ponuđenih predmeta). Igra u senzornoj kutiji traje i traje, a dijete će i samo dodavati i mijenjati materijale s kojima se u njoj igra. Važno je odrediti pravila da se radi isključivo iznad posude kako bi izbjegli veći nered u kući/stanu iako ga je jako teško u potpunosti izbjeći…

Crtanje s dvije ruke - U plitku posudu stavite griza ili palente toliko da pokrijete dno i s kažiprstima obje ruke istovremeno crtajte razne oblike, krenite s jednostavnijim ka težim (leptir, kuća, lijena osmica…) mašti na volju, samo neka obje ruke rade istovremeno.

Ledeno doba - Navečer, prije spavanja, zajedno s djetetom odaberite gumene igračke koje možete zalediti. U posudu ili vrećicu za zamrzavanje stavite igračku ili bolje više manjih igračaka (stikeezi su odličan izbor) natočite vodu i dobro zatvorite te stavite preko noći u zamrzivač. Razgovarajte s djetetom, potaknite ga na promišljanje što će se dogoditi s vodom, igračkama i zašto. Drugi dan, vjerojatno vrlo brzo nakon buđenja, morat će te provjeriti što se dogodilo, prilika za razgovor što se s vodom dogodilo i zašto. Tu santu leda izvadite iz posude ili vrećice te ju stavite u neku veću posudu i dozvolite djetetu neposredan doživljaj istog. Ispod posude s ledom stavite ručnik kako bi zaštitili stol, pod. Razgovarajte s djetetom, što misli kako i na koji način će te osloboditi igračke ledenog okova. Pripremite žlice, tupe noževe kako bi mehaničkim putem pokušali, naravno upozorite dijete na oprez i budite uz njega, ali isto tako imajte povjerenja. Uz ponuđene predmete možete ponuditi i krupnu sol, špricu s toplom vodom kako bi omogućili djetetu da istražuje i zaključuje s čime najlakše topi led i kada se topi u što se on ponovno pretvara.

Šarene boje u čaši - Za ovaj pokus potrebna nam je staklena čaša, voda, jestivo ulje i jestiva boja. Na pola čaše vode ulijemo oko dva centimetra jestivog ulja, na ulje nakapamo jestive boje po želji i promatramo što se događa.

Šarene boje u tanjuru - Za ovu aktivnost potreban je duboki tanjur, mlijeko, jestive boje, štapić za uši i tekućina za suđe. U tanjur nalijte mlijeka toliko da pokrije dno, nakapajte boje po želji i prvo umočite suhi štapić, a zatim štapić umočen u tekućinu za suđe.


Ispiši stranicu